JOQ Albania
Home

Kosova mbushet me para false, më së shumti 500-shja
Shkruar nga: A Gashi | Publikuar më: 27/02/2019 15:38

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Policia por edhe Banka Qendrore e Kosovës kanë pasur mjaft punë kohët e fundit. Kjo pasi është rritur numri i parave false që qarkullojnë në treg.

Të dhënat e paraqitur nga Polica dhe Banka Qendrore e Kosovës tregojnë se kjo dukuri veçse po rritet për çdo ditë.

“Bazuar nga raportet e pranuara nga Agjencia e Kosovës për Forenzikë në gjysmën e parë të vitit 2018 janë identifikuar një numër prej 330 kartëmonedhave të falsifikuara të tërhequra nga qarkullimi, kurse shuma e tyre ishte rreth 29,310.00 euro. Pjesa më e madhe e këtyre kartëmonedhave janë konfiskuar nga institucionet financiare gjatë aktivitetit të tyre të rregullt”, ka thënë zyrtari për media në BQK, Kushtrim Ahmeti.

Ahmeti ka treguar se kartëmonedhat më të falsifikuara kanë qenë kartëmonedhat në prerje prej 100 euro dhe 50 euro, të cilat përbënin rreth 76 qind të gjithë numrit të kartëmonedhave të falsifikuara të tërhequra nga qarkullimi.

“Ngjashëm me vitin paraprak gjatë edhe në pjesën e parë të vitit 2018 kartëmonedhat më të falsifikuara kanë qenë kartëmonedhat në prerje prej 100€ dhe 50€ të cilat përbënin rreth 76% të gjithë numrit të kartëmonedhave të falsifikuara të tërhequra nga qarkullimi. Denominimet në vlerë prej 20€ përbënin rreth 10% të gjithë numrit të kartëmonedhave të falsifikuara gjatë gjysmës së parë të vitit 2018”, ka thënë ai.

Sipas të dhënave të BQK-së si para të falsifikuara në Kosovë kanë qarkulluar edhe monedhat prej 500 euro, 200 euro, 10 euro dhe 5 euro, të cilat përbenin rreth 14 për qind të gjithë numrit të kartëmonedhave të falsifikuara gjatë gjysmës së për të vitit 2018.

Qytetarët e Kosovës janë bërë viktimë e mashtrimit edhe në para të imta, pasi falsifikatorët kanë futur në treg me shumicë edhe monedhën prej 2 euro të falsifikuar.