JOQ Albania
Home

“Testikujt e majmunëve mund të ndihmojnë djemtë me kancer”
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 22/03/2019 21:15

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Shkencëtarët janë në prag të realizimit të nje metode që do të ndihmojë djemtë me kancer që të ruajnë fertilitetin e tyre.

Ata shpresojnë që të ruajnë aftësitë riprodhuese të djemve të vegjël me kancer duke përdorur testikujt e majmunëve.

Një në tre fëmijë mbetet jopjellor si pasojë e kimioterapisë ose rrezatimit që janë të domosdoshme për mposhtjen e tumoreve.

Kur të rriturit diagnostikohen me kancer, atyre u jepet mundësia për të ngrirë spermatozoidet, vezët ose embrionet, por para pubertetit nuk është e mundur që kjo të realizohet tek fëmijët.

Ekipi i shkencëtarit, Kyle Orwig nga Universitetit i Pitsburgut arritën që të ngrinin disa inde nga testikujt e një majmuni që nuk kishte arritur ende pubertetin.

Ata më vonë i përdorën për të prodhuar spermatozoidet, që përmes metodës Invitro, kontribuuan në lindjen e një majmuni të shëndetshëm femër.

Nisur nga suksesi i eksperimentit, mjekët tani janë duke u përgatitur për të filluar testimin mbi njerëzit në vitet e ardhshme.

Susan Taymans i Institutit Kombëtar të Shëndetit të Fëmijës dhe Zhvillimit Njerëzor tha:

Është një hap i madh përpara. Nuk është fanta-shkencë. Është diçka që duket mjaft e arritshme."

JOQ Albania