Jeta Osh Qef
Home

Historia e vogëlushit që mund të humbë jetën nëse e zë gjumi
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 08/11/2018 21:30

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një vogëlush nga Britania e Madhe i cili vuan nga një gjendje e rrallë e sistemit nervor ka më në fund maskën që do i mundësojë të flejë rehat.

Charlie Wagstaff vuan nga sindroma gjenetike Hypoventilation kongjenitale qendrore, e cila prek vetëm 1.000 njerëz në mbarë botën dhe 70 në Britani të Madhe.

Gjendja ndikon në mënyrën se si sistemi nervor qendror kontrollon frymëmarrjen, duke e detyruar njëvjeçarin të vërë një maskë të lidhur me një ventilator sa herë që e shtrinë për të fjetur.

Por, maska e tij e tanishme po i pengon zhvillimin e fytyrës së tij, duke e lënë atë me deformime të fytyrës.

Prindërit e Charlie-t e kanë tejkaluar tashmë objektivin e tyre prej 1.000 dollarësh për një udhëtim në Danimarkë, ku mjekët do të zhvillojnë një maskë të personalizuar për të. Kjo maskë e re do të lejojë që fytyra e tij të zhvillohet normalisht.

Sindroma nga e cila ai vuan bën që sistemi nervor qendror i tij të mos arrijë ta rregullojë siç duhet frymëmarrjen e tij kur ai bie në gjumë.

Kjo do të thotë se ai nuk i përgjigjet rritjes së niveleve të dyoksidit të karbonit që do ta stimulonte një person të shëndetshëm për të nxjerrë frymë.

Që prej ditës që ai u lëshua nga spitali kur ishte 4 muajsh, Charlie monitorohet ditë e natë nga kujdestarët për nivelet e tij të oksigjenit dhe të dyoksidit të karbonit.

Pas mbledhjes së fondeve, vogëlushi Charlie mund ta bëjë tashmë gjumin e qetë pa ju rrezikuar edhe deformimi i fytyrës. /JOQ.al/