JOQ Albania
Home

NASA kërkon ujë në Hënë!
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 26/10/2019 16:32

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

NASA po kërkon ar të lëngshëm në Hënë – jo naftë, por ujë të vjetër të thjeshtë. Nëse do të kemi një prani të përhershme atje, do t'ju duhet, kështu që të mësuarit sa më shumë që mundemi për këtë është thelbësore. Kjo është arsyeja pse agjensia po dërgon një rover të quajtur VIPER në polin jugor të Hënës – misioni i tij i parë afatgjatë sipërfaqësor që nga viti 1972.

VIPER, ose Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, do të tërhiqet në dhjetor 2022 nëse gjithçka shkon sipas planit. Misioni i saj: vëzhgoni drejtpërdrejt dhe kuantifikoni praninë e ujit në rajonet polare që janë në hije të përhershme.

Këto zona shumë të errëta të Hënës kanë mbledhur akull uji për miliona vjet, pasi nuk ka dritë dielli për t'a shkrirë apo avulluar atë. NASA konfirmoi tashmë praninë e akullit të ujit duke nisur një hetim në zonën e përgjithshme.

VIPER do të jetë me madhësinë e një karroce golfi, dhe do të pajiset me ato që i takojnë mjeteve të kërkimit. Sistemi i tij Spektrometër Neutron (i përmendur dje nga Administratori i NASA-s Jim Bridenstine përpara këtij njoftimi) do ta lërë roverin të zbulojë ujin nën sipërfaqe.