JOQ Albania
Home

Roveri i NASA-s tani mbështetet në gjashtë rrotat e veta.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 26/10/2019 16:43

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Roveri i Mars 2020 i NASA-s do të duhet të operojë vetë në një mjedis të ashpër, qindra miliona milje larg mekanikut më të afërt. Por tani për tani, është akoma në zhvillim në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s – dhe çdo moment historik është një i rëndësishëm. Roveri arriti këtë javë të qëndrojë në gjashtë rrotat e veta.

Ky test i qëndrimit është një nga të shumtët që roverët po kalojnë, përfshirë testimin e motorit të tij me energji bërthamore, aftësinë e tij për të lëvizur rrotat e tij, vargjeve të sensorit të tij dhe sistemet e tij të navigimit. Platforma e eksplorimit robotik me gjashtë rrota është duke u përgatitur për lëshimin e saj të planifikuar korrik 2020, i cili do ta shohë atë të dërguar në Planetin e Kuq për të vazhduar dhe shtuar misionin e roverit Mars Curiosity.

Curiosity filloi në 2011, dhe zbarkoi në Mars në Gusht të 2012. Ky rover më parë ishte projektuar për një mision dy-vjeçar, por ai mori një zgjatje të pacaktuar të misionit në dhjetor 2012, dhe është akoma funksional pas ndërrimit të kompjuterave në fillim të këtij viti pas një aksidenti – plot shtatë vjet pas zbarkimit të tij origjinal.